A fanzine

A fanzine??? Ja, a fanzine! Ez egy amolyan jó kis belevaló, igazi mozaikszó. Helyesírása, kiejtése angolos, mégis a magyar toldalékolással használjuk.
Lefordítása sejtetni engedi háttérjelentését. Kicsit érezzük magunkat Ázsiában és jobbról balra haladva fejtsük meg a rejtélyt! Zine. Ez bizony az angol „magazine” szóból lecsippentett rész, ami jelentésével képviseli az egész kifejezést. És a „fan” szó pedig számtalan jelentése közül a „rajongó” értelemben képviselteti magát ebben a szókapcsolatban. A két részt összepasszítva adja magát, hogy itt valami érdekes, felfokozott érdeklődést kiváltó füzetecskéről beszélhetünk.
Az egész a 20. század első felében kezdődött Amerikában. Még nem létezett televízió, internet, viszont a rohamosan fejlődő műszaki cikkek lehetővé tették egyre szebb és jobb minőségű fényképek kinyomtatását. Ez hívta életre a magazinokat, amelyek közül némelyik most is létezik. A magazinok, így a fanzine-ok egyik jellegzetessége, hogy a képek dominálnak, nem csak illusztrálják a szöveget, hanem összeforrnak azzal.
Ehhez képest mára nagyot változott a világ. A fanzine kicsi, mert spórol anyaggal és energiával. A fanzine akár csak egy embernek is szólhat, mert személyes. A fanzine oldalain bármit felhasználhat.
A fanzine szabadság mind tartalmi, mind külalaki szempontból. Csak a képzeletünk szab határt megalkotásukkor. A fanzine sokszor gyógyszer, mert elkészítésekor sikerülhet megfogalmazni egy problémát.
Fanzine-t lehet készíteni társasan vagy egyedül. Ám mindig megadja az alkotás örömét.
Igen, ez a fanzine. Nézzük, mi a véleménye Alinak, a Fanzine-csoport törzstagjának erről a megnyilvánulási fórumról:
„Mi azért készítjük ezeket a fanzine-okat, amiért a blogunkat is. Hogy minél jobban megismerjenek minket, és megismerjék véleményünket azzal kapcsolatban, hogy mi sem vagyunk mások, mint az egészséges emberek.
A mi fanzine-jaink nagy része a mentálhigiéniás problémáinkkal kapcsolatos. Megismertetjük az olvasókat, hogy egy depressziósok vagy skizofrének és más hasonló betegségben szenvedők sem sokban különböznek egy egészséges embertől. Hasonló problémáik vannak, és szeretnénk azt is elérni, hogy a velünk kapcsolatos rosszindulatú előítéleteket megszüntessük.”

Ali, B. Mónika
2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése