"Beszélgetős” csoportok

Az Életmód-csoporton különböző könyveket olvasunk fel és fejezetenként megbeszéljük őket. Az első Pressing Lajos buddhista tanító szemináriumairól írt jegyzetek voltak. Utána jött H. C. Cutrel interjúkönyve a Dalai Lámával. A Boldogság Művészete, majd ennek rövidített változata, A Boldogság Esszenciája. Eztán Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyve következett. Legutóbb Coleman Érzelmi Intelligenciáról írt könyvénél tartottunk. Ebben arról van szó, hogy az érzelmi intelligencia sokszor fontosabb, mint az I.Q.
Mezsu megfogalmazása szerint az érzelmi intelligencia így hangzik: Olyan készségek, amelyek segítenek eligazodni a társas kapcsolatokban, hogy örömet tudjunk szerezni magunknak és másoknak, és hogy lelkileg kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Mezsu azt szeretné, hogy ne csak az elméletet ismerjük meg, hanem a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni a készségeket.
Nem könnyű megfogalmazni ezeket a problémákat, ezért gyakran eltérünk a tárgytól, amit egy darabig Mezsu megenged nekünk, de egy idő után leállít minket és folytatja a felolvasást. Ez az egyik csoportfoglalkozás, ami miatt az ultisok is abbahagyják a kártyát és részt vesznek rajta.
A másik ilyen jellegű csopi a Mandala, ahol először azt beszéljük meg, kivel mi történt az elmúlt időszakban, és hogyan érezzük magunkat, majd Popper Péter Tűnődések Napról napra, vagy az Egy Perc Emberség című könyvéből olvas fel Zoli, és Gusztos Éva vezetésével mondjuk el a véleményünket.
Néha egy kis politika és vallási kérdések is belekerülnek a vitáinkba, persze nem bántóan.
A két csoportban nagyjából ugyanazok vesznek részt. Ez talán a két legkedveltebb csoport, legalábbis nekünk.

Ali
2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése