A Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház egy XIX. század végén épült műteremházban működik, amelyet Mai Manó (1855-1917) császári és királyi udvari fényképész építtetett. Nyolcszintes neoreneszánsz műemléképület.
Kortárs és történeti, hazai és nemzetközi trendeket bemutató, egyéni és csoportos fotográfiai kiállítások rendezésén túl elkötelezettek a magyar fotográfiakultúra fejlesztésére is.
 Nekem az épületen kívül a napfényműterem, ami a Róth Miksa üvegművész alkotásával díszített előtérből nyílt, a ház központi reprezentatív része is nagyon tetszett. 1893/94-ben tizennégy hónap alatt épült fel a műterem és a lakóház.
Mai Manó a maga korában a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselője volt. Ő volt a Fény című lap (1906) alapítója és főszerkesztője. A földszint és a félemelet közötti, fényképezőgépet tartó majolika puttók, vagy a III. emeleti, a fotográfiát mitologizáló homlokzati festmények mind ezt a célt szolgálták. Mai Manó műterme 1931-ig, kb. 4 évtizedig működött a házban, majd 1944-ig az Arizona mulató költözött ide.
A II. világháború után intézmények, cégek székhelye lett, és lakásokat is kialakítottak benne. A ház megőrizte eredeti karakterét. A Napfény műterem helyreállításakor 1996/97-ben kerültek elő a freskók, amiket a tapéta évtizedekig megvédett. A műtermet 1996-ban nyilvánították műemlékké.
Az épületben működik egy könyvesbolt, melynek feladata a kortárs és klasszikus fotográfiával foglalkozó magyar és nemzetközi kiadványok bemutatása és terjesztése.

P. Laci
2019

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése