Budapest egyik legszebb gyöngyszeme: a Margitsziget

 A 2018. július 14-i szombicsopi eredeti célpontja a Frida Kahlo kiállítás lett volna a Nemzeti Galériában. Ám a festőnőt önnön nagysága ütötte ki a nyeregből. Annyira nagy az érdeklődés iránta h most még órákig kell várnia a vállalkozó szellemű látogatónak a bejutásra.
Viszont az időjárás gyönyörű volt, igazi kiránduló idő. A Margitsziget viszonylag közel van, rengeteg látnivaló van rajta, vastag és vékony pénztárcájú egyaránt talál szórakozást. A szigeten több útvonalon lehet eljutni a látnivalókhoz (pl. Palatinus Strand, vízesés, japán kert, Zenélő Kút, Fény kert, Víztorony, középkori kolostor rom, Margitszigeti Vadaskert, Szökőkút, Sport Uszoda, Kis Rét, Nagy Rét). Fantasztikus virág tobzódás van szerte a tereken, százával, ezrével ülteti be a FŐKERT ezeket a kompozíciókat. De még mielőtt belépnénk kirándulásunk céljára, beszéljünk pár szót a szigetről.
Jelenleg az Árpád-és Margithíd között terül el, olyan, a formája mint egy uszonytalan keszegé. Valamikor több kis szigetből állt, a 19. század második felétől kezdődően alakították ki mai formáját. A munkálatok az 1920-as években fejeződtek be.
Több neve is volt az elmúlt időkben, legmaradandóbb a Nyulak Szigete és a Margitsziget. (Erre való tekintettel 4 db mezei nyulat tartanak a Vadaskertben, amik úgy néznek ki, mintha műanyagból lennének. Ponty Laci világosított fel bennünket h mozog a horpaszuk, tehát élnek.) Arany János idején is megvoltak a nyulak. Lánya halála utáni alkotói válságából itt tudott kikeveredni. Ennek eredménye az Őszikék verscsoport.
Margit királylány – a tatárokkal vívott vesztes csata után – hazaszeretetből és apja iránti elkötelezettségből a sziget kolostorába költözött, ahol élete végéig sanyargatta magát.
A sziget jelenleg a Főváros igazgatósága alá tartozik 2013. óta. 2011-ben lakossága 3 fő volt. 2800 m hosszú és 500 m széles. Profi és amatőr sportélet egyaránt jellemzi. Mára már fogalommá vált a „szigetkör” (5300 m futókör gumipályán, a Duna parton).
Mivel szinte az egész sziget egy nagy park, a 26-os buszon kívül más benzines jármű behajtása nem megengedett. De közben mi is elértünk a sziget Margit-hídi csücskéhez. Cél a 1,2-1,5 km távolságra levő Vadaskert. Ahogy beléptünk a szigetre, minimum 14 féle mechanikus v elektromos járművet számoltam meg, amiket bérbe lehetett venni. Ez később fokozódott. Jóformán minden pavilonban lehet legalább biciklit kölcsön venni.
Aztán a szökőkút! Nem emlékszem szólt-e a zene, de a vízsugarak táncoltak, és finom permetet szórtak ránk.
Majd néhány száz méter „nyafogózóna” következett felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Kóla, lángos, fagyi, söröcske, sült krumpli, Belgium-Anglia világbajnoki futballmeccs nagyképernyős kivetítőről fotelból, ez a boldog családi élet titka?! Végül egy kiadós séta az ősfák alatt. A kilométeres úton elértük a második ivókutat és WC-t. Az ivókút használata ingyenes, a toalett megfizethető árfekvésű.

Aztán megérkeztünk a vadasparkba, ami az 1950-es évek óta létezik, 2002 óta a Fővárosi Állat-és Növénykerthez tartozik. Kb. 5200 m2, és mint a szigeten oly sok minden, látogatása ingyenes.
Vannak nagytestű vadak, mint a dámszarvas, őz. Nagytestű háziállatok, mint a Welsh-pónik. Megfelelő időben velük lovagolni is lehet 500,-Ft-ért.

Sérült ragadozómadarak, akik már nem tudnának magukról gondoskodni a természetben. És gólyák, gólyák, gólyák ugyanebben a cipőben. A baromfiudvar kétfelé van osztva. Az egyik oldalon a tyúkok, páva található, a másik oldalon a vízimadarak, mocsári teknősök. És mindkét helyen válogatott különlegességek. Ha az ember szeret régi ázsiai tusrajzokat, festett porcelánokat nézegetni, visszaköszönnek rá ezek az egzotikus baromfik.


De a tyúkok! Számba sem lehet venni hányféle! Létezik fekete lábacskákon futó, kukorékoló vattacukor? És mint kiderült, ez a selyemtyúk. Mert ő az, a legnyugodtabb, legbarátságosabb tyúkfajta. A vattacukor. Vagy a barátja a holland bóbitás tyúk. Nyúlánk, fekete tollazatú teste fura fejet hordoz. Csupasz piros arca fölött Liszt Ferencre emlékeztető sörényt növesztett. Úgy tűnik nagy a harmónia a baromfiudvarban. Miután kicsudáskodtuk magunkat, visszaindultunk. Útközben fagyiztunk, és megállapítottuk, ez egy jól sikerült nap volt.




Móni
2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése