A mandaláról

   A szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Ezt a mi foglalkozásaink során könyvek helyettesítik, melyet szintén körülülünk, mint a buddhista szerzetesek a mandalát. A jógik elmélyedést segítő különböző eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat a meditációjuk tárgyán. Ezzel szemben mi a könyvekben levő híres emberek által választott szavakat tárgyaljuk meg. Ezek a szavak általában egy-egy idézetről írott gondolatok. Számunkra ez az elmélyedés része. Míg ők a beteljesedést, a békét magukkal és a világgal keresik, addig mi az adott szó, idézet értelmét próbáljuk megtalálni. Míg ők a meditáció révén akarnak eljutni a végső beteljesedéshez, addig mi saját és társaink gondolatai alapján próbáljuk tökéletesíteni az adott szó jelentését, és ez százszor vitára is ad lehetőséget. Mindnyájan a tárgyak segítségét használjuk fel, és az eredmény lehet ugyanaz.

A mandalának fontosak a színei, jelentései, úgy mint nálunk a szavaké.

A színek jelentése:

Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom
Szürke. lelki gyógyítás, szelídség, szeretet, hűség
Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia
Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia
Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem
Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség
Rózsaszín: érzékenység, a „belső” gyógyulása, egyetemes gyógyulás
Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés
Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom
Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez
Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelem, jólét
Fekete és fehér: titok, megérzés, belátás, újjászületés

Ezeket a színekben rejlő jelentéseket mi a szavakban próbáljuk megfejteni. Érdekes, hogy a színek mennyire más jelentéssel bírnak a keleti népek számára. Nekünk például a fekete szín a gyászt, a sötétség, a halált, a vakságot jelenti, míg nekik a titkot, megérzést, belátást, újjászületést. Ők sokkal optimistábbak, mint a nyugati népek.
   A mandala az európai kultúrába Carl Gustav Jung tevékenysége során került be, mint művészetterápiás eszköz. A mandala nézése, rajzolása a meditációnak egy része, formája. A mandala elkészítése során érdekes és sokat mondó lehet, hogy annak készítője milyen színeket használ, ugyanúgy, mint a mi foglalkozásaink során milyen gondolatokat ébreszt bennünk a szó, az idézet, vagy a híres ember okfejtése. Így kerül egymás mellé a két kultúra, s lehet azonossá.

2011

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése