HALLOWEEN

November 2. előtti pénteken a művészetterápiás foglalkozáson plakátokat készítettünk. Anett hozta a képeket és az ismeretterjesztő szövegeket, amiket montázs technikával dolgoztunk fel. Két részre vált a csoport, és mindegyik egy-egy képet csinált. A plakátok nagyon jól sikerültek, mindenki érdeklődve várta, a november 2-át.

Anett behozott dísztököket és almákat is, amiket ki lehetett festeni. Minél ijesztőbb volt a figura, annál inkább elrémítette az ártó szellemeket. Készítettünk eredeti tökfejfigurákat is, amibe mécseseket raktunk, és azok a sötétben nagyon érdekesek voltak, ahogy világítottak. Miután a díszítéseket elkészítettük egy kis csapat nekiállt a tökleves elkészítésének. Megpucoltuk a tököket, majd apró darabokra vágtuk össze őket. Serrano sonkaszeleteket és pirított napraforgómagot adtunk hozzá. Nagyon finom lett a leves, repetázni is lehetett.

Az előadásban Csaba és Misi olvasott föl a Halloween-nal kapcsolatos tudnivalókat. Misi az amerikai szokásokat, Csaba a magyar és európai vonatkozásokat olvasta fel. Megtudtuk, hogy az ünnep eredete a keltákhoz vezet vissza, de már az ókori Rómában is voltak hasonló ünnepek. Az ünnep eredetileg október 31-ének az éjszakája, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár ma már az egész világon elterjedt. Október 31-ét követő napon, szinte az angolszász országokkal egy időben ünnepel a katolikus kereszténység.
A kereszténység elterjedésével az őskeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították, az ősi szokások betiltása helyett. Így az egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napforduló időpontjában megtartott pogányünnep a keresztény mindenszentek ünnepévé vált.

Annyira jól sikerült ez a délután, hogy elhatároztuk, hagyományt fogunk belőle teremteni. Ezentúl minden évben megünnepeljük ezt a napot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése