LEONARD COHEN

 Leonard Cohen 1934. szeptember 21-én született Montrealban. Kanadai költő, regényíró, énekes, irodalmár, zenész és dalszövegíró volt. Westmountban nőtt fel. Apja, Nathan Cohen tehetős üzletember, egy montreali ruházati bolt/vállalkozás tulajdonosa volt. Tizenévesen tanult meg gitározni, majd alapított egy country-folk együttest Buckskin Boys néven. Apja végrendelete értelmében rendszeres szerény jövedelemhez jutott, ami lehetővé tette, hogy irodalmi ambícióinak élhessen. 1951-ben beiratkozott a McGill Egyetemre. Első verseskötete még egyetemi évei alatt, 1956-ban jelent meg. Cohen szigorú munkafegyelem szerint dolgozott korai szenvedélyes korszakában. A hatvanas években verseket és prózát is írt, és meglehetősen visszavonultan élt.

Zenei pályafutása háttérbe szorítja költői és írói érdemeit, pedig a zeneiparbeli sikere után is jelentetett meg verseket. Korai korszakában a zenéje a countryra épült mind dallamait, mind a hangszerelését tekintve, de a 70-es évektől a pop- és a kabarézene különböző stílusai hatnak rá. A 80-as évektől mély, basszus hangfekvésben való ének jellemzi, amelyet szintetizátor és női háttér-vokál kísér.


Dalai gyakran érzelmileg súlyos, komplex lírai darabok, amelyek közelebb állnak a költészet szóvarázslataihoz, mint a dalgyártás hagyományaihoz. Szövegeiben sokszor jelenik meg a vallás, az elszigetelődés és a személyes kapcsolatok bonyolultsága. Zenéje jelentős hatás gyakorolt más énekesekre, dalszövegírókra; műveiből több mint ezer feldolgozást rögzítettek különböző előadók. Számos dalát énekelték magyarul is: Kern András 1998-ban egy teljes lemezt kiadott Engem vársz címmel (a szövegeket Fábri Péter fordította). 2003-ban A vendégek címmel jelent meg egy feldolgozáslemez több zenész (Zorán, a Kispál és a Borz és sokan mások) észvételével. A talán legismertebb magyar Cohen-feldolgozás, Zorán Volt egy tánc című dala nem fordítás; Dusán saját szöveget írt Cohen zenéjére. 2009. augusztus 31-én végre Magyarországra is ellátogatott. Világ körüli turnéja keretében három órás koncertet adott a zsúfolásig megtelt Papp László Budapest Sportarénában. Bécs, Pozsony és Prága voltak az előző állomások. A magyar főváros után Belgrád, majd további 21 koncert következett november közepéig. Leghíresebb és legtöbbször feldolgozott dala, a Hallelujah, amelyet jómagam is ismerek. Először a 2000-es években hallottam a dalt, az X-Faktor műsor válogatóján. Rögtön felfigyeltem a dalra, nem lehetett mellette csak úgy szó nélkül elhaladni. Mondhatni felkaptam rá a fejem! Nagyon tetszik nekem, véleményem szerint nem véletlenül lett világhírű szám belőle. Cohen-t 2016. november 7-én, 82 éves korában Los Angelesben érte a halál. Nyugodjék békében!

Miki
2016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése