Közös Pont megnyitó és Klubház 14. Szülinap

A Közös Pont hivatalos megnyitója novemberben volt, a klub szülinapjával összekötve, bár a helyiséget már augusztus végén birtokba vettük, és fokozatosan alakítottuk, szépítettük. Az alábbiakban a megnyitón elhangzott két beszédet olvashatjátok.

H. Margit:


Kedves meghívott vendégeink!

Nagy szeretettel és külön figyelemmel köszöntöm Fonti Krisztina Alpolgármester Asszonyt, Varga-Kovács Emese Asszonyt a Népjóléti Iroda új vezetőjét, Varga Mária munkatársat és Kosza Piroska doktornőt.
Elöljáróban szeretném elmondani, hogy nagy jelentőségű ünnepnapra jöttünk össze, ugyanis klubházunk 14. szülinapját ünnepeljük.

Ezenkívül ünnepélyesen is megnyitjuk és birtokba vesszük a Közös Pont szépen berendezett helyiségeit, amely által mozgásterünk nagyban kitágult és még szép kiállítást is tudunk rendezni. Köszönjük az önkormányzatnak ezt az ajándékot, ígérjük, méltó módon használjuk és vigyázunk épségére.

Most Emese Vezető Asszonyhoz fordulok: Bizonyára ismeri klubházunk 14 évvel ezelőtti indulását és életét. Mi biztosan állítjuk a létjogosultságát a klubnak, mert itt évek alatt sok erőfeszítés történt az arra rászoruló emberek érdekében. Szociális munkásaink szeretettel, szakértelemmel segítenek az ügyek intézésében és az előrehaladásban.
Itt sokszínű programok, kulturális események, foglalkozások zajlanak.
Tehát mondhatjuk második otthonnak is, mert a közösség ereje gyógyulást eredményez, megértést és elfogadást hoz.
Szeretettel és bizalommal fordulunk az új irodavezető asszony felé, és sok erőt, egészséget kívánunk munkájához.
Boldog szülinapot, Félsziget!

Román Zsuzsa:


Szeretettel köszöntöm vendégeinket, klubtagjainkat, munkatársaimat...
Minden év novemberében teremtünk alkalmat a Félsziget Klubház születésnapjának megünneplésére. Ennek az évnek külön ajándéka számunkra az a hely, ahol most állunk, a Közös Pont, melyet jelképesen épp ma veszünk birtokba, mintegy szülinapi ajándékként. Mai ünnepünk másik ajándéka, immár mindannyiunk számára, Süttő Bálint szoborkiállítása, melyet örömmel fogadtunk be és tárunk elétek, ez alkalomból...

Először egy kis történeti visszatekintés:A klubház 14 éve nyitotta meg kapuit, ám a gyökerei messzebbre nyúlnak vissza. A Családsegítő Központban, a közösségi ellátás keretében, már 2002-ben Filmklub, Főzőklub és Álláskereső klub működött Bíró Mari és Szűcs Anna vezetésével.
2004-ben alakult hivatalosan is pszichiátriai betegek nappali klubjává, amikor a Kékgolyó utcában megkaptuk az első klubhelyiséget, és ekkor lett Félsziget Klubház a neve. 2009-ben költözött jelenlegi helyére a Kiss János altábornagy utcába.


Az azóta eltelt évek során a látogatóink száma egyre növekedett, egyre színesebb lett az élet. A klub időközben egy közösséggé nőtte ki magát, akik idejöttek, azok nemcsak programokon vehettek részt, de kapcsolatokat is építhettek, barátokat találhattak. Kialakult egy állandó törzstagság, akik a megalakulás óta járnak hozzánk. Az ő számukra a klub az életük fontos része, a klubteret úgy használják, mint egy otthon nappaliját: beszélgetnek, kávéznak, és ha kell támogatást is nyújtanak egymásnak. Mindig is célunk volt, hogy erősítsük látogatóink önszerveződését, hogy ők maguk is alkossanak a klubtól függetlenül közösséget, és elmondhatjuk, hogy ez napjainkra meg is valósult... Vannak, akik társas játékot játszani járnak össze, vannak, akik pingpongozni járnak a közeli parkokba, de van úgy, hogy csak elkísérik egymást vásárolni.
2016 óta Budapest egész területéről jöhetnek hozzánk a nappali ellátásba pszichiátriai problémával élők. Ez a bővítés lehetővé tette, hogy a más kerületekből egyébként is hozzánk járó látogatókat felvegyük. Így a klubtagságunk jelentősen kibővült.

Tavaly ősszel kezdtük azt érezni, hogy egyre szűkösebb a klub, ekkor a napi klublátogatók száma már 25 – 30 körül mozgott. Kevés lett az egyéni beszélgetésre alkalmas helyiség, a csoportok kinőtték a kis csoportszobát. Az önkormányzat nagyon hamar reagált kérésünkre és pár hét alatt megtaláltuk új helyünket itt, akkor még persze romos állapotban. Az ötlettől a megvalósításig, azaz a teljesen felújított, átalakított Közös Pont átadásáig mindössze fél év telt el! Idén júniusban vehettük át a kulcsokat.
Nagyon köszönjük azoknak, akik támogatták célunkat, köszönjük Fonti Krisztina alpolgármester asszonynak, Varga Mária intézményi referensnek, Müller Csaba és Varga-Kovács Emese Népjóléti Iroda vezetőknek, Iring Zolinak támogató mellénk állását.
A kulcsátadástól eltelt 5 hónapban fokozatosan vettük birtokba a helyet. Rendszeres csoportjaink 90 százaléka átköltözött ide, a Közös Pontba. Itt a földszinten tartjuk mindkét Alkotó csoportunkat, a Saci-tornát, a Chikungot, az Életmód-csoportot, a Fanzin-csoportot. A galérián található két interjúszobában találkozunk egyéni és család konzultációk alkalmával klienseinkkel.
A jövőben szeretnénk a lakosság számára is nyitott, látogatható kulturális, közösségi programokat szervezni a Közös Pontba, ezzel is támogatva a pszichiátriai problémával
élő látogatóink reintegrációját, másfelől talán segít az e csoportot övező előítéletek, stigmák lebontásában is.
A klubház egyfajta állandóságot képvisel, ami biztonságot ad a betérőknek és talán kiszámíthatóbbá teszi a világot számukra, ugyanakkor segít az egyéni változás, változtatás megvalósításában.
A klubház elsősorban a klubtagokért van, de nekünk, dolgozóknak is sokat nyújt.
A Félsziget számunkra nem csak munkahely, ahova dolgozni járunk, hanem egy olyan élettér, ahol kipróbálhatjuk határainkat, ahol minden nap tanulunk valamit magunkról, egymásról, a team-munkáról és gazdagodunk önismeret terén.

H.Margit
Román Zsuzsa
2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése