A FABERGE-CSALÁD ÉS FABERGE-TOJÁSOK

III. Sándor cár rendelt Peter Carl Faberge az Oroszországban élő francia származású aranyművestől egy olyan ajándékot felesége, Maria Fjodorovna számára, ami egyszerre húsvéti és meglepetés is.
Az első darab 1885-ben készült el.

 A tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy hasonlítson egy tojáshoz. A tojás belsejébe egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári miniatűr korona mását. Ez volt tehát a Tyúk-tojás.
Faberge ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben a cár tőle rendelt húsvéti ajándékot.
Néhány év multán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki. A cár kikötése mindössze az volt, hogy minden tojás más meglepetést tartalmazzon. Gyémántot és egyéb drágaköveket, pl. rubintot, smaragdot, valamint aranyat, ezüstöt használtak. A tojáskészítés a Faberge-műhely elsődleges munkájává vált. Egy-egy tojás elkészítése gyakran 1 évig is tartott.


Néhány Faberge-tojás:

Koronázási tojás








Rózsabimbó tojás









III. Sándor halála után II. Miklos cár folytatta a hagyományokat, és készíttetett feleségének és anyósának tojásokat.











1900-ban készült el pl. a Transz-szibériai Expressz, amelyet a cár Alexandra Fjodorovna, a felesége számára készíttetett, és ami jelenleg a Kremlben, az Armoury múzeumban látható.
A tojás az Európát Ázsiával összekötő Transz-szibériai expressz miniatűr mása. A működő vasutat egy aranykulccsal lehet felhúzni, elindítani.
Az utolsó darab a Karélia nyír. Ez volt a legpuritánabb az összes közül.

Karéliai nyír










Ekkor már több mint 500 alkalmazottal dolgozott, akik alig győzték a megrendeléseket.
Az 1917-es forradalom nemcsak a Romanov dinasztia 300 éves uralkodásának vetett véget, de a Faberge-műhelyt is magával sodorta. A műhelyt államosították, a család külföldre menekült. 1920-ban Svájcba érkeztek, ahol még abban az évben Carl Faberge elhunyt.
Összesen 71db a műhelyben készített tojásról tudunk, de csak 62 vészelte át a történelem viharát.

Az egyik legutolsó tojást, a Rotschild tojást néhány éve a Christie aukciós ház értékesítette 8. 900. 000 angol font értékben (körülbelül 3 milliárd 328 millió 600 ezer forintnak megfelelő összeg).









Sz.-né Csaba Zsuzsa
2017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése