NEMZETISÉGI NAP A KLUBHÁZBAN: Mongol nap

Tudtad?

Földrajz:

Északon hatalmas hegyláncok, délen sivatagos terület található. A köztes részeken erdős ligetek és füves puszták nyújtózkodnak, ahol többnyire még mindig a nomád pásztorkodás nyújt megélhetést a lakosoknak. Az egész ország hegyek, dombok és köztes völgyek vonulata. Sós és édes vizű tavak, bő vizű folyók szabdalják területét.

Történelem:

A mongolok a XIII. század első felében Ázsia legnagyobb részét meghódítva a világtörténelem legnagyobb birodalmát hozták létre. A mongolok államát egy Temüdzsin nevű harcos hozta létre, amikor 1206-ban egyesítette a mongol törzseket – vagyis a tatárokat, kereiteket, najmanokat és merkiteket, akik ugyanebben az évben nagykánjukká választották - ekkor vette fel a Dzsingisz kán
nevet. A hódításokkal járó pusztítások során visszaszorult a kereskedelem. A hadjáratok során a Mongóliából széttelepült és a meghódított országok népességébe beolvadt mongolok demográfiai űrt hagytak maguk után. Innen eredeztethető a mai Mongólia rendkívül alacsony népsűrűsége.

Sport:

Az ősi mongol sportok: a lovaglás, az íjászat, birkózás békeidőben való gyakorlása része volt a harci felkészülésnek.
Mongólia az 1964-es tokiói olimpia óta vesz részt az olimpiai játékokon. A csúcsot a 2008-as pekingi olimpia jelentette, ahol két arany és két ezüstérmet szereztek. A két aranyérmet cselgáncsban illetve ökölvívásban nyerték.


Irodalom:

A XIII. századtól kezdve egyre több különböző műfajú nyelvemlék őrzi a mongol írástudás művészetét.

Vallás:

A vallási megosztottság a következőképpen alakult: buddhista (lámaista) 53%, sámánhívő 3%, muszlim 3%, keresztény 2% és felekezeten kívüli 33%.

További érdekességek:

1958-tól Magyarország adja ki a mongol bélyegeket. Az első sor a háziállatok voltak.
Dzsugderdemidín Gurracsa volt az első mongol és a második ázsiai űrhajós. 1981. március 22-én indult el Bajkonurból a Szojuz 39-es űrhajóval a Szaljuz 6 űrállomásra.

2017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése