Japán napok a májusi szombi-csopin

Felkerekedtünk Szili Ferenc és Nagy Zsolti vezetésével egy gyönyörű nyárelő-napon, a Hopp Ferenc Ázsiai művészeti múzeumba mentünk. A csoportvezetők elintézték egyszer és mindenkorra a kedvezményt az általános múzeumi látogatásokra. Tehát ezért is örömmel mentünk a kiállításra, bővíteni Ázsiáról a tudásunkat, ingyen és bérmentve.
A kerti nagyszínpad nyújtotta nekem a legnagyobb élményt. Félig japán hölgy elővarázsolt két ikebana tálat, egy csokor fehér kálát, három szál bokros krizantémot, pirosat, és kész a összetevőkből a japán zászló színe; fehér alapon piros Nap. De milyen Nap? A felkelő Nap háza. Ez a két zászlószín érvényesült az ikebanában. A piros kisebb, három szál krizantém rövidre vágva bokrosan ült a három szál lejtőse vágott kálavirág alatt. A kompozíciót bezárta a hátul beszúrt legyezőpálma levél.



Hogy is kerülnek így a lapos ikebana tálba a virágok egymás mellé? Egy virágszivacs vagy tűpárna a titka. A virágszivacs csak azért jó, mert tartja a kompozíciót, mint egy tenyér, de egyszer használatos. A másik elképzelés és forma amit alkalmaznak a virágok elhelyezésére egy réz tű az ikebana tál közepén, kis köralakú párna. Többször felhasználható új virágtálak készítésére.




További programok:
11.00-12.00 Bemutató Vihar Judit magyarázatával. Az ikebana útjai.
12.00-13.00 Hajnal Krisztina magyarázatával
Érdemes volt elmenni, sokáig emlékezni fogok a sajátos japán világra. Végül búcsúélményként a bohócfigurákat említem, a kiállított kimonókra vigyázott egy Origami és egy marionett bábu. Vidám figuráik emlékével búcsúzunk.

Lévi
2017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése