OROSZ NAP

 Megszakítva eddigi hagyományainkat, most egy filmet vetítettünk le a cári birodalom megalakulásától annak bukásáig. A kvízkérdéseinket és eme cikket a film alapján készítettük el.

Egy kis történelem: Százhúsz ezer tatár elpusztította Oroszországot. Ettől kezdve az oroszoknak sarcot kellett fizetniük. A moszkvai nagyhercegek adót szedtek a többi orosz fejedelemségtől. 1462-ben III. Iván Oroszország nagyhercegeként megkezdte a tatárok kiűzését. III. Iván beházasodott a Bizánci Birodalomba, majd megütközött az Aranyhorda utolsó kánjával. Rettegett Iván létrehozta Nagy Oroszországot, majd később cárrá koronáztatta magát. 1553-ra Ivánnak volt a legnagyobb birodalma egész Európában. Megölte fiát, így örökös nélkül maradt a trón.
A következő nagy formátumú uralkodó Nagy Péter volt. Hollandiában hajóépítést tanult, Angliában elsajátította a kor navigációs ismereteit. Két fő célja volt: naggyá tenni az orosz birodalmat és felépíteni Szentpétervárt. Rájött, hogy a birodalom csak úgy fejlődhet, ha tengeri nagyhatalommá válik. Moszkva helyett Szentpétervárt jelölte ki fővárosul.

Nagy Katalin folytatta Szentpétervár építését. A birodalmat 500 ezer négyzetkilométerrel növelte, így érdemelte ki a Nagy nevet.
Napóleon szemet vetett az orosz birodalomra, és 1812-ben 500 ezer fős hadsereggel indult ellene. Egészen Moszkváig jutott el, amit az oroszok felégettek. Az utánpótlási vonala megszűnt, így kénytelen volt elhagyni Moszkvát. Napóleon seregének 90%-a megsemmisült a tél folyamán.

II. Miklós rájött, hogy a keleti terjeszkedést Ázsia és a Csendes óceán felé kell megoldania, ezért építtette fel a transzszibériai vasútvonalat. Miklós elveszítette a japánok elleni háborút, majd az I. világháborúban is óriási veszteségeket szerzett. A nép fellázadt ellene, és Lenin vezetésével 1917. november 7-én győztes forradalommal lezárult a cári birodalom fejezete.
Csaba felolvasta magyarul és oroszul Puskin Elégia című versét.

Az ételekről se feledkeztünk meg, és most is, mint mindig, összehoztunk néhány ételkülönlegességet.
Először is nagyon finom orosz hússalátát készítettünk, de volt főtt tojás, és eredeti – Oroszországból importált – sütemények, édességek is bővítették a választékot.

Éva, Ali
2017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése