OROSZ NÉPMŰVÉSZET - MATRJOSKA BABA

Bizonyára mindenki ismeri a fából készült, fekete szemű, mosolygós női alakot ábrázoló matrjoska-babákat, melyeket egymásba lehet rakosgatni.

A név az orosz Matrjona női név becézett változata., népszerű Oroszországban. A név a latin mater (anya, családanya) szóból származik.
Jellegzetes orosz, festett fajáték, amely egymásba rakott, egyre kisebb, ketté szedhető babákból áll. Általában 5 vagy több darabból áll, de 1913-ban elkészítettek egy 42 darabos, 2004-ben egy 75 darabos változatot is.
Hagyományosan nyírfából vagy nyárfából készítik. Leggyakrabban pipacs-, tulipán-, rózsamotívumok kerültek a babákra, végül lakkal vonják be a felületet.

Az első baba az 1890-es években készült az orosz birodalom gazdasági és kulturális fejlődése csúcsán. A folyamat részeként visszatértek a régi parasztjátékokhoz. Ekkor alakult ki az orosz
stílusnak nevezett irányzat. Így jött létre egy játékkészítő műhely egy Moszkva melletti városban, ahol a birodalom területén élő népek népviseletébe öltözött babákat gyártottak. Részt vett a párizsi 1900-as világkiállításon is, amely hatalmas megrendeléseket hozott. Oroszországban ma több matrjoska-múzeum található. A nyolcvanas évektől megszokott látvány a budapesti szuvenírboltokban is – a tradicionálistól a parodizált változatokig.

Sz.-né Cs. Zsuzsa
2017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése