Híres emberek: Demjén Ferenc

Demjén Ferenc, művésznevén „Rózsi, 1946. december 21-én, Diósgyőrben született. Énekes, dalszövegíró, zeneszerző, basszusgitáros, zongorista. Édesanyja eredetileg énekesnői
pályára készült, ám akkoriban azt nem tartották erkölcsös pályának. Édesapja dalárdákban énekelt, hangja erős és érces volt, „Rózsi” tőle örökölte hangerejét. Demjén Ferenc polgári családban nevelkedett, a Kertész utcai Általános Iskola után elvégezte a Petrik Lajos Vegyipari Technikumot (ma: Petrik Lajos Szakközépiskola) és vegyésztechnikus lett, ám ebben a szakmában csak egy-két hónapot dolgozott, hogy a gyakorlatot megszerezze. Elkezdte fejleszteni zenei tehetségét, Gosztonyi Jánostól tanult zongorázni, aki gyakran elvitte őt a Zeneakadémiára, ahol orgonán is gyakorolhatott. Zenei karrierje a Bergendy zenekarban kezdődött. 1970-ben találkozott Bergendy Istvánnal, aki meghívta saját együttesébe. Szövegíróként a Jöjj vissza, vándor című dallal debütált, amelyet további slágerek követtek. 1970 őszétől Bergendy és zenekara már minden szombaton az E-klubban játszott. Az országos ismertséget az 1970-es szilveszteri televízió műsor hozta el számukra, melyben Hofi Géza műsorszáma három perccel rövidebb lett és a fennmaradó időt kitöltendő, előadhatták a Mindig ugyanúgy című számot. 1977-ben Demjén Ferenc – mivel a zenekarban már túlságosan keveredtek a műfajok és nem tudtak újat hozni, valamint ő nem tudott fejlődni ebben a formában – kilépett a zenekarból. Pályafutását a V’ Moto-Rock együttesben folytatta. Az új szólóalbumának dalait már az 1977. év őszén megalakult együttessel mutatta be. 1978-ban és 1983-ban Kovács Kati lemezein működött közre.
Szöveget írt többek között 1985-ben a Szerelem első vérig, 1987-ben a Szerelem második vérig és a Moziklip, valamint az 1996-ban bemutatott Honfoglalás című, nagy sikerű filmek betétdalaihoz, amelyeket részben ő is adott elő. Jó pár, mondhatni mindegyik közülük, azóta is sokat játszott sláger. A rendszerváltozást követően szólókarrierbe kezdett és azóta szinte évente új nagylemezt jelentetett meg. 1996-ban munkásságért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét. 2012-ben Kossuth-díjat kapott, amely a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés. A Bergendyvel 6, a V’ Moto-Rockkal szintén 6, majd szóló karrierje során további 17 lemeze jelent meg. Dalainak ő írja a szövegét, némelyiknek a zenéjét is ő komponálta. Megemlíteném nagy slágereit is. A Bergendys korszakából megemlítendő a Darabokra törted a szívem, Jöjj vissza vándor, és Te is jársz néha tilosban. A V’ Moto-Rockkal adta elő az Angyallány, a Fekszem az ágyon, és az El kell, hogy engedj című dalokat. És végül, de nem utolsó sorban szólókarrierje alatt olyan hatalmas slágereket írt, mint a Szabadság vándorai, Jégszív, Szerelemvonat, Hogyan tudnék élni nélküled, és a Sajtból van a Hold. Nem ismerem minden számát, de azok, amik a rádióban hallhatók, vagy a tévében láthatók egytől-egyig kiválóak. Én pont akkoriban kezdtem el zenét hallgatni, mikor szólókarrierjébe kezdett, így majdnem mindegyik számát ismerem. Az egyik legfőbb témája, amellyel a dalaiban foglalkozik, az természetesen a szerelem. Egy dalát, külön ki is emelném, mert annyira tetszik, ez pedig a Szabadság Vándorai. Ha tehetitek, minél több dalát hallgassátok meg!

Miki
2016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése