Kóma – a halálközeli állapot

Mint már írtam, a filmvetítés után egy páran folytattuk a beszélgetést, és úgy döntöttünk, hogy utánanézünk pár dolognak. Én a vallási részét választottam, míg Judit az orvosi oldaláról közelítette meg a kérdést.

A vallási rész az egyiptomi, buddhista, tibeti, keresztény és az iszlám vallás felől közelítette meg a kóma, a halálközeli állapot élményeit. Érdekes, hogy vallástól, kortól függetlenül a visszatértek hasonló élményeket tapasztaltak meg. Az egyiptomiak már életükben felkészültek a halálra, ennek köszönhetők a piramisok, és az a tény, hogy előre felkészültek a túlvilági életre. A buddhisták és a tibeti buddhisták könyvekben jegyezték le a túlvilággal való találkozás élményeit. Voltak olyan túlvilágot megjárt emberek, akik fel is jegyezték és hirdették az ott tapasztaltakat. Ezt a többi vallás hívei is megtették, de ne hagyjuk ki az ateistákat sem.

A XX., XXI: század orvostudományának fejlettsége lehetővé tette, hogy a kómából visszahozzon embereket. Így egyre több adatot kapunk a halálközeli élményről és a tudomány is elfogadja annak létezését. Az orvosok közül is megélték páran, és be is számoltak róla.

Kómát mesterségesen is elő lehet állítani, ennek egészségügyi okai vannak. Az általam olvasott anyagok nagyon sokban fedték az a dokumentumfilm három szereplőjének beszámolóját, sok volt a párhuzam a több száz/több ezer éves beszámolókkal. Már örülök neki, hogy felvetettem a témát, mivel már a harmadik napnál tartunk a „kutatásokban”, melyeket nem csak nagy érdeklődéssel hallgatunk. Elhatároztuk, hogy más témákat is összekötünk dokumentumfilm-vetítéssel.

Ali

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése