Brazil nap a klubban

Brazília történelme

A XV. században fedezték fel Brazíliát, amikor egy Indiába tartó flotta az atlanti-óceán déli részén váratlanul szárazföldre bukkant. 1530-as évektől vált gyarmattá. A terület kiaknázását az ország nevét adó brazilfa kitermelésével kezdték, majd az 1580-as évek táján nagy területeken cukornádat ültettek. Az ültetvényeken főleg Nyugat-Afrikából behurcolt fekete rabszolgákat dolgoztattak. A cukornád mellett a kávé termesztése is megindult. Az ország belső részének gyarmatosítása csak azután kezdődött meg, hogy a Mato Grosso egységben arany és gyémánt lelőhelyeket tártak fel. Brazília a 19. században vált független állammá. A rabszolga kereskedelmet a 19. században betiltották, de csak 1880-ban hoztak törvényt a rabszolgaság intézményének eltörléséről. A köztársaságot 1889-ben kiáltották ki. 1808-ban a portugál királyi család Brazíliába menekült Napóleon császár elől. 1811-ben Brazília a birodalom teljes jogú, azonos jogállású tagja lett. Az udvar központja az 1773-ban alapított, Rio de Janeiro lett. VI. János király megnyitotta a brazil kikötőket barátai, azaz Anglia és európai katolikus országok előtt.  Ezt a lépés tekintik Brazília de facto függetlensége kezdetének. 1816-ban Brazília francia művészeket fogadott be, akik jelentős szerepet töltöttek be Rio de Janeiro építészetében. Az anyaország és a brazilok gazdasági érdekellentétéből adódó konfliktus felerősítette az elszakadást pártoló mozgalmat. I. Péter kikiáltotta az ország függetlenségét. Október 12-én császárrá nyilvánították, majd december 1-én megkoronázták. Az ezt követően vívott függetlenségi háború 1824. március 8-án, az anyaország fegyverletételével ért véget. A császárság intézménye nem sokkal élte túl a rabszolga felszabadítást. A megerősödött hadsereg élén Teodoro Fonseca 1889. november 15-én vértelen puccsal megdöntötte a kormányt és kikiáltotta a köztársaságot. A császári család európai száműzetésbe vonult. Tagjai 1920-ig nem térhettek vissza Brazíliába.

Élővilág

Brazíliában található a Föld egyik legváltozatosabb növényvilága. Ezt a különböző időjárási, földszerkezeti és domborzati adottságainak köszönheti. Brazília 25%-a védett valamilyen formában. Ennek nagyjából fele bennszülött-föld. Másik felét vagy tagállamok, vagy szövetségi állam nyilvánította védett területté. Állatvilága is egyedülálló. A madarak közül az óriás tukán, újvilági papagájfajták.
Majmok közül az arany oroszlán majmocska, skarlát arcú majom, szürke gyapjas majom, három ujjú lajhárfélék.
Még különlegesebbek is vannak, például a hatöves tatú, vizi disznó, sörényes farkas, ormányos medve, közönséges tapír.
Vízi világából a legismertebbek:  piranha, elektromos angolna, amazonasi folyami delfin,
Nemzeti parkjai híresek és egyedülállóak a világon.

Egyéb adatok

Hivatalos nyelve a portugál, népessége 203 millió, területe 8.547.404 km2, az ország legmagasabb pontja 2.884 méter, az Amazonas hossza 6.480 km, vízgyűjtő területe legnagyobb a világon. Dél-Amerikában a legnagyobb az esőerdők területe.
1500. április 22-én fedezték fel a portugálok.
Konyhaművészetében a rizs és a bab a fő étel.
Foci világbajnokságon csak 1978-ban nem vett részt, a többi alkalommal igen.
A nyári olimpiai játékokon 1920-ban vett először részt.
A téli olimpiai játékokon 1992-ben vett először részt.


V. Éva
Ali
Wikipédia
2015

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése