Pár évvel ezelőtt hagyomány volt, hogy minden hónapban csináltunk nemzetiségi napot. Ez kicsit alábbhagyott, részben azért, mert nem könnyű megszervezni, másrészt anyagilag is megterhelte a klub költségvetését. Körülbelül két hónappal ezelőtt, elhatároztuk, hogy újra folytatjuk ezt a hagyományt. Az első a brazil nap volt, amelynek nagyon jó volt a visszhangja.
A következő a portugál nap volt. Azért választottuk Portugáliát, mert egy hozzánk hasonló kis ország. Történelme nagyon érdekes, és keveset tudunk róla. Portugália nagyhatalomnak számított a gyarmatosítás idején Európában. A legnagyobb gyarmata Brazília volt. Annak ellenére, hogy csak egy tízmilliós kis ország, magát a nyelvet kb. 230 millióan beszélik. Éghajlata a partvidéken óceáni, a déli partvidéken mediterrán. Az éghajlat változékonysága miatt nagyon gazdag a növényvilág. Államformája ma már köztársaság, az Európai Unió tagja.
Maga a portugál nap programja délután 3-kor kezdődött. Miki két portugál dalt énekelt. Utána Karesz által kiválasztott Fernando Pessoa egyik versét hallgattuk meg, melyhez három műfordítás közül kellett kiválasztani a helyeset. Ez csak nyolc embernek sikerült. Ezután következett az ismeretterjesztő előadás, mely közben Portugáliával kapcsolatos képeket vetítettünk le. Utána két csoportra oszlottunk, és elkezdődött a kvízjáték. Nagy meglepetésre mind a két csapat maximális pontszámot ért el.
Ezeken a napokon hagyomány az, hogy az országra jellemző ételt készítünk el. Ezen a napon bab egytálétel készült. Hozzávalók 70 dkg csirkecomb, 1,3 kg sertéscomb, 3 db vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1-2 db babérlevél, petrezselyem, 6 db közepes sárgarépa, 3 db paradicsom, 2 dl ház paradicsomlé, 1 kg bab, 10 dkg kolbász, 1 közepes kelkáposzta, 1 kaliforniai paprika, tengeri só, bors, chili, 2 ek. mangalicazsír, és víz. Elkészítés: 1. Enyhén sós vízben felteszem főni a babot. (gyorsabban elkészül ha előző este vízbe áztatom) 2. A meghámozott hagymát, fokhagymát apróra darálom, a sárgarépát meghámozom és karikákra vágom, a paradicsomot, paprikát feldarabolom, kolbászt is karikákra vágom, petrezselymet felaprítom. Egy másik (elég nagy) edényben felforrósítom a zsírt, megfonnyasztom rajta a hagymát, fokhagymát, majd beleteszek minden hozzávalót a csirkecombok, a káposzta, a répa és paprika 1/3-ad része kivételével. Felöntöm vízzel, felforralom, majd közepes tűzön főzöm. 20 perc múlva beleteszem az edénybe a csirkecombokat is. 3. Ha megfőtt a bab, kétfelé osztom és az egyik részt botmixerrel átpasszírozom. 4. Mikor már a húsok és a répa majdnem megfőttek, hozzáadom a leveleire szedett kelkáposztát, a maradék répát, paprikát is. Ekkor beleteszem az egész és a pürésített babot is. Tovább főzöm mindaddig amíg minden kellőképpen megpuhul. Párolt fehér rizzsel tálalom. A fő étel után, jött a gyümölcssaláta, ami legalább nyolc féle gyümölcsből állt. Többek között ananász, banán, körte, alma, őszibarack stb. Körül belül fél öt körül elkezdtük a táncmulatságot is. Olyan jól sikerült a nap, hogy elhatároztuk, januártól folytatni fogjuk. Először a török nappal, majd ha minden jól megy, akkor februárban az indiai nappal.
Éva , Ali , Miki
Annak, hogy ezt a blogot vezetjük az eddig megjelent Félsziget újságok cikkeiből, az az oka, hogy szeretnénk megismertetni magunkat és mindennapi életünket leendő olvasóinkkal. Megmutatni, hogy mi is olyan emberek vagyunk mint mások, akik nem szenvednek mentálhigiénés problémáktól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése