Portugál nap

Pár évvel ezelőtt hagyomány volt, hogy minden hónapban csináltunk nemzetiségi napot. Ez kicsit alábbhagyott, részben azért, mert nem könnyű megszervezni, másrészt anyagilag is megterhelte a klub költségvetését. Körülbelül két hónappal ezelőtt, elhatároztuk, hogy újra folytatjuk ezt a hagyományt. Az első a brazil nap volt, amelynek nagyon jó volt a visszhangja.
A következő a portugál nap volt. Azért választottuk Portugáliát, mert egy hozzánk hasonló kis ország. Történelme nagyon érdekes, és keveset tudunk róla. Portugália nagyhatalomnak számított a gyarmatosítás idején Európában. A legnagyobb gyarmata Brazília volt. Annak ellenére, hogy csak egy tízmilliós kis ország, magát a nyelvet kb. 230 millióan beszélik. Éghajlata a partvidéken óceáni, a déli partvidéken mediterrán. Az éghajlat változékonysága miatt nagyon gazdag a növényvilág. Államformája ma már köztársaság, az Európai Unió tagja.
Maga a portugál nap programja délután 3-kor kezdődött. Miki két portugál dalt énekelt. Utána Karesz által kiválasztott Fernando Pessoa egyik versét hallgattuk meg, melyhez három műfordítás közül kellett kiválasztani a helyeset. Ez csak nyolc embernek sikerült. Ezután következett az ismeretterjesztő előadás, mely közben Portugáliával kapcsolatos képeket vetítettünk le. Utána két csoportra oszlottunk, és elkezdődött a kvízjáték. Nagy meglepetésre mind a két csapat maximális pontszámot ért el.
Ezeken a napokon hagyomány az, hogy az országra jellemző ételt készítünk el. Ezen a napon bab egytálétel készült. Hozzávalók 70 dkg csirkecomb, 1,3 kg sertéscomb, 3 db vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1-2 db babérlevél, petrezselyem, 6 db közepes sárgarépa, 3 db paradicsom, 2 dl ház paradicsomlé, 1 kg bab, 10 dkg kolbász, 1 közepes kelkáposzta, 1 kaliforniai paprika, tengeri só, bors, chili, 2 ek. mangalicazsír, és víz. Elkészítés: 1. Enyhén sós vízben felteszem főni a babot. (gyorsabban elkészül ha előző este vízbe áztatom) 2. A meghámozott hagymát, fokhagymát apróra darálom, a sárgarépát meghámozom és karikákra vágom, a paradicsomot, paprikát feldarabolom, kolbászt is karikákra vágom, petrezselymet felaprítom. Egy másik (elég nagy) edényben felforrósítom a zsírt, megfonnyasztom rajta a hagymát, fokhagymát, majd beleteszek minden hozzávalót a csirkecombok, a káposzta, a répa és paprika 1/3-ad része kivételével. Felöntöm vízzel, felforralom, majd közepes tűzön főzöm. 20 perc múlva beleteszem az edénybe a csirkecombokat is. 3. Ha megfőtt a bab, kétfelé osztom és az egyik részt botmixerrel átpasszírozom. 4. Mikor már a húsok és a répa majdnem megfőttek, hozzáadom a leveleire szedett kelkáposztát, a maradék répát, paprikát is. Ekkor beleteszem az egész és a pürésített babot is. Tovább főzöm mindaddig amíg minden kellőképpen megpuhul. Párolt fehér rizzsel tálalom. A fő étel után, jött a gyümölcssaláta, ami legalább nyolc féle gyümölcsből állt. Többek között ananász, banán, körte, alma, őszibarack stb. Körül belül fél öt körül elkezdtük a táncmulatságot is. Olyan jól sikerült a nap, hogy elhatároztuk, januártól folytatni fogjuk. Először a török nappal, majd ha minden jól megy, akkor februárban az indiai nappal.

Éva , Ali , Miki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése