Szüreti bál

Egyik alkalommal klubház gyűlésen Anna felvetette, hogy mi lenne, ha szüret alkalmából csinálnánk egy bulit a klubban. Egy kis csapat egyből el is vállalta, hogy megszervezi a dolgot. A feladat három részből állt. Az első rész a lecsó elkészítése volt. A második rész egy diavetítéssel egybekötött rövid előadás volt a szüretről, a harmadik rész két felvonásból állt. Az első a színjátszó csoport előadása, majd a második felvonásban Miki „stand up comedy”-je.
A műsor szervezésében a klubtagok közül öten vettünk részt. Név szerint Éva, Csilla, Ali, Marci és Miki. A kaját a szocmunkások vették és egy kis lelkes csoport, 4-5 fő, készítette elő a lecsóhoz a hozzávalókat. Séfként Tomi és Karesz felváltva ügyködött. Amíg az egyik dolgozott, a másik ultizott velünk. Majd váltották egymást. A műsor a kaja után kezdődött 4 óra körül. Az előadásban a borról, a szüretről és a szüreti mulatságokról volt szó. Sok érdekes dolgot megtudtunk, többek közt azt is, hogy a bort
Dionüszosznak, a görög istennek köszönhetjük, és hogy Rómában is komoly történelme van a szőlő szüretelésének és a bor készítésének. Hosszú ideig a borokat úgy készítették, hogy az összes fajta szőlőt egyszerre szüretelték le és hordókban egészséges, sebhelymentes lábú rabszolgákkal tapostatták ki a szőlőt, melyből must lett. Lévén, hogy nem egyforma a szőlők érési ideje, ezek a borok még nem voltak teljesen jó minőségűek. Csak később jöttek rá, hogy a szőlőt külön-külön kell leszüretelni. A bort vizezték, ennek az a története, hogy egy rabszolga az általa megdézsmált bort tengervízzel pótolta ki. Így született meg a fröccs. A borivás kultúráját Olaszországban és a déli országokban annak is köszönhetjük, hogy nagyon kevés volt az iható vízkészlet. A mai napig is ezekben az országokban sokféle fűszerezett bort és bort használnak a főzéshez. Háromféle bort különböztetnek: meg a fehéret, a vöröst és a rozét. Magyarországon is a legnagyobb mezőgazdasági munka a szőlőszüret, mely végeztével kezdődnek a szüreti mulatságok, bálok, melyet minden borvidéken megtartanak. A XIX. századtól kezdve van az, hogy Magyarországon is különböző időkben tarják a különböző fajtájú szőlők szedését. Így a szüretelés akár 2 hónapig is eltart. Híres szőlővidékeinken Tokajban, Egerben, Somlón és más történelmi borvidékeinken ennek köszönhetően világhírű borokat is termelünk. Az újbort csak Farsangkor szokták megbontani. Utána a színjátszó-csoport egy pár perces előadást adott elő Örkény Istvántól: egy kávéházi jelenetet, melyben a „tudatlan” férj nem tudta megnevezni azt a folyadékot, amit fogyasztani szeretett volna. De igen,
csak idegesítette a feleségét. Viszont a személyzet jól bírta a strapát, míg kiderült, kávét akar inni. A novella után jött a stand up comedy, benne Miki, élete különféle történeteit adta elő. Többeknek tetszett. Miki aggódott, hogy nem fogják megérteni és, hogy nem fognak nevetni rajta, de amikor látta, hogy mindenki csak úgy fetreng a kacagástól, ő is jobban belejött és elmúlt a lámpaláza. Ezután következett a zene és a tánc. A dalokat a klubtagok és a szocmunkások kérései alapján állítottuk össze. Mindenki nagyon jól érezte magát. Sokan táncoltak közülünk. Kivételesen a klubház 6 óra helyett 7 órakor zárt. Nagyon sajnáltuk, mert olyan gyorsan elrepült az idő.

Ali és Miki
2015

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése