Hogyan kezdődött az ismeretterjesztő csoport

Karesz még a nyár végén egy újabb csoportot indított be, Ismeretterjesztő csoport névvel. Ennek lényege, hogy egy adott témából vagy az általa adott anyagból készülünk fel, vagy mi keresünk, járunk utána az anyagnak.
Eddigi témáink közé tartozott – hogy csak a legutóbbiakat említsem – az alkoholizmus, ivási szokások; elhalálozások korcsoportok szempontjából; majd a dohányzás; halálos ítéletek, mely országokban él még és mi a módja, milyen régi kivégzési eljárások voltak. Legutóbb a viktimológiáról volt szó, ami röviden azt jelenti, hogy nem csak agresszív cselekedetekre hajlamos emberek vannak, hanem áldozatnak is „születni” lehet. Milyen módjai vannak az áldozatoknak, és hogyan válnak azzá az iskolai, családi, gyerek és felnőtt áldozatokról egyaránt. A kisebb lopástól egészen a halálesetekig.

Meglepő, hogy ezek a témák mennyire egybecsengnek, hisz az alkoholista, a dohányos is, és a drogos is valahol a saját maga áldozata és körülményeié is, és mindegyik korosztálytól független. Az előbb említett témákban érdekes, hogy mindegyiknél a „gyengébb nem” a nők aránya a kevesebb. A legújabb témánk az eutanázia, ha jól tudom, legalább is Európában ez csak Hollandiában megengedett, itt még pszichiátriai betegeken is alkalmazták. Az eutanáziát a német, náci birodalomban is előszeretettel alkalmazták, de a kettőt ne keverjük össze. Az eutanázia bizonyos szempontból már Spártában is gyakorlat volt, lásd Taigetosz, de a busmanoknál is, ahol az öregeket magukra hagyják egy hűvösebb helyen szépen meghalni. Ezek a kérdések mind érdekelnek, és magunk választjuk ki főként, de remélem, vidámabb témáink is lesznek. Az jó, hogy nem csak Karesz, hanem mi is komolyan vesszük, és kivesszük részünket a témák kidolgozásában, előadásokat tartunk, nemcsak ő.

Ali
2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése