Csütörtöki csopik

Nekem a kedven napom a klubban a csütörtök, és ezzel osztozom egy kisebb csoporttal, ami 8-10 embert érint.
Ugyanis nekem fél egykor számítástechnikai konzultációm van, Ágnessel, majd ezt követi a Mandala, utána a Flow csoport, majd a Buddhista csoport. Az első háromról már többször írtam, így most inkább a Flow és a Buddhista csoportot említeném meg, melyet Mezsu vezet. Az első csoport Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyvére épül fel. Hol Mezsu, vagy Zoli olvas fel a könyvből, a felolvasást bármikor meg lehet szakítani, akár azért, mert nem teljesen értjük meg a szöveget, vagy azért, mert eszünkbe jutnak gondolatok, melyeket meg akarunk beszélni a többiekkel. Ennek köszönhetően lassan haladunk előre a könyvben, és Mezsunak is oda kell figyelnie, mert van, hogy messze elkalandozunk az adott témától. Maga a flow szó áramlatot jelent.
A Flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban, amit csinál. Koncentrál, kézben tartja az adott helyzetet, mozgósítja belső erőforrásait és energiáit, tudatos, teljesítőképessége maximális – a legjobb formáját nyújtja. Időlegesen megszűnnek a mindennapi problémái,a gondjai háttérbe szorulnak, időérzékelése is megváltozik, eltűnik a külvilág, és úgy érzi, mintha állna az óra.
Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, olvasás, problémamegoldás, beszélgetés, játék a gyerekkel, művészeti tevékenység, alkotó, vagy akár futószalag melletti munka. Ez azt jelenti, hogy a Flow nem a tevékenység tartalmától függ, hanem a minőségétől.
A Flow egyéni élmény, mely egyben az alapköve is lehet egy sikeres üzleti vállalkozásnak, egy zenei vagy festői műalkotásnak, felfedezésnek is.
A Buddhista csoport először Mezsu -  Pressing Lajos szemináriuma alapján készült - jegyzetiből lett megtartva. (Pressing Lajos maga is pszichológus és buddhista tanító). Ugyanolyan a keret, mint a Flow csoportnál. Itt is sokat beszélgetünk és osztjuk meg egymással gondolatainkat. Amikor kimerítettük a jegyzetek anyagát, felvetettem, hogy van egy nagyon jó interjúkönyv a Dalai Lámával. Szerencsére Mezsunak is megvolt a könyv, melynek címe: A boldogság művészete, kézikönyv az élethez. Őszentsége a Dalai Láma és Dr. Howard C Cutlertől. Dr. Howard C. Cutler egy pszichiáter, ez azért volt jó, mert a kétféle kultúra ütközése miatt nagyon érdekes gondolatokat boncolgat, vet fel ez a könyv, melyen keresztül mi is sok érdekes dolgot tanulhatunk meg a Buddhista gondolkodásmódról és a Dalai Lámáról, a keleti és a nyugati emberek gondolkodásáról. Sokat tanulhatunk magunkról.
Mindkét könyvet tudom ajánlani mindenkinek, akiket mélyebben is foglalkoztatnak ezek a kérdések.

Ali
2015

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése